Thursday, May 30, 2013

I do not argue with idiots.

Why?
Because they drag me down to their level and beat me with experience. Mashaa Allah.

Assalamualaikum w.b.t.,

Lamanya tak on blog. Like anybody cares,,, *blerghhhhhhh*

Angry people are not always wise.

Sebabtu, jadi manusia, kawal emosi. Bagaimana?

"Apabila salah seorang antara kalian marah sedangkan dia berdiri maka hendaklah dia duduk, agar kemarahannya hilang, apabila masih belum reda maka hendaklah dia baring." 
 “Marah itu datangnya daripada syaitan, dan syaitan itu diciptakan daripada api, sedangkan api itu hanya dipadamkan dengan air. Oleh itu apabila salah seorang di antara kamu marah, maka hendaklah ia berwuduk”
Sabar. Istighfar. Insha Allah, Allah bantu. Bertenang. Think rasionally. Jangan terus fikir yang negative. Bila brain kau full dengan negative charges, then negative lah tindakan kau. Sebabtu, nak bertindak, fikir dulu, I mean, fikir secara positive dulu.

Faham?


Some people like my advice so much that they frame it upon the wall instead of using it.
 Advice is one of those things it is far more blessed to give than to receive.
Sebabtu, I'm giving advice. As a note to myself, and Insha Allah, to the readers. If there's any. =______=

Terserah, nak terima secara positive or negative. It's up to you. Bila kau terima secara negative, maka negativelah your further act. Such as, oh tak boleh bagi contoh. Nanti ada yang offended. *blerghhh*

Terima advice tu positively laaa. Insha Allah akan membantu. Insha Allah. Kenapa?
Ada ke antara advice aku yang suruh kau orang buat jahat or such negative doings? Nyatakan.

Kita ni hidup sekejap je. Betul. Masa kita baby, kita diazankan. Masa kita dah jadi mayat, kita disolatkan. Nampak tak singkatnya kehidupan kita kat dunia ni? Macam masa between azan and solat lah. Singkatnya. SubhanAllah.

Sebabtu, kalau dah sedar hidup di dunia ni terlalu sekejap, cuba gunakan masa yang sekejap tu untuk cuba and usaha to be a great muslim or muslimah. Sebagai bekalan di akhirat sanaa.

Aku pun tengah cuba juga. Tapi biasalah, kalau dah nama manusia tu. Tak perfect. Ada aje yang tak kena, yang tak betulnya. Maaflah weh.

So bila dah minta maaf tu, harap dimaafkan lah. Even Nabi Muhammad S.A.W. forgave his ummah.

Hmmm bila dah payah nak memaafkan, itu yang masalahnya. Small things becomes a big big big problems. Like lot lot like a lot of. *urghhhh*

Sebabtu, think positively. Bila the brain is full of positive charges, InshaAllah, tindakannya pun akan positive jugak. Bila kita fikir positif, bukan maksudnya kita tak aware of anything negative. Aware, cuma, to act positively, we should first, think positively.

Sebabtu orang yang fikir positif ni, dia open-minded, and InshaAllah cerdik then success. InshaAllah.

Kalau yang biasa negative thinking ni? Takkan tak nampak ke-negatif-an yang terserlah. Bukan orang yang cari, kau yang tunjuk. Sebabtu, mereka, golongan negative thinker ni, fikirannya kolot, cetek dan tak bertamadun. Payah nak berjaya golongan ni. MashaAllah. Semoga kita dikeluarkan dari golongan ni.

Pesanan ni tak specific untuk sesiapa, untuk aku, untuk semua. Ingat, fikir positive. Maaf kalau ada yang terasa, I don't mean it.

Rasa takut dah nak blogging, ada aje yang nak perasan. Ingat aku ada masa nak specific kan satu post cuma untuk kau sorang? *urghhhhh*

Okaylah aku minta maaf. Harap tak ada dendam kesumat dalam diri tu. Doakan aku SPM nanti. Assalamualaikum.