Sunday, May 18, 2014

Just like the season, people have the ability to change.

It depends on us, whether to stay the same, or to change. Some may say, 
Don't change, so people will like you. Be yourself and the right people will love the real you.
So, what do you think? :)

Assalamualaikum w.b.t.,

Em after like how many months ehh, ada pun aku update. Kah! Ingat nak stop blogging terus wahaha but I don't know what's stopping me from doing so. So yeah, now I'm updating something about change. Because aku rasa kan, macam everyone's undergoing this phase where everyone or even everything around you is changing. Sedar ke tak sedar ke, haa it depends on how you deal with your life ah.

Kalau aku la, kalau aku k, sebab aku sedar k sebab aku tahu camane nak deal dengan life aku k haha k, aku boleh nampak some people in my life dah berubah, some towards better tapi ada jugak yg change towards.. well, something worse? Alhamdulillah laa yang ada positive changes tu, spread the positivity okay? Jangan kau duk kutuk kutuk orang yang kau rasa jahil pulak, sebab ingat sikit ye kau dulu macam tu jugak. Kau cuma dapat hidayah awal sikit je untuk berubah. Mana tahu kan, someday orang yang kau kata jahil, yang kau kutuk kutuk tu akan jadi better than what you are today. Hah? So, just spread the positivity ye, tak payah pun nak cerita huha sana huha sini yg kau dah berubah jd a better person. Niat kena betul brader. Kalau tak betul tu lah, every action kau boleh ter-over, itu yang buat orang duk judge tu. Haa. Lantak ah kau paham ke tak. Kahkahkah.

Aku tahuu, it's hard, like damn hard, to change. To convince people that you've changed. Kadang-kadang rasa nak give up pun ada as maybe some of the people around us, tak tunjuk yang dia support our moves, they even ungkit pasal past kita. Lepastu judge our imperfections, and many more. Kan? I feel you, bro.
Em, tapi actually, kalau niat kita Lillah, kalau niat kita betul, InshaAllah kita boleh ignore those negative words. Kadang kadang, negative words tu lah yg strengthen your determination, your faith and your courage to change, kan? Itupun kalau kau ambik things positively la. Kalau kau asyik nak fikir negative je, sampai bebila pun tak jadi apa. Hahaha. Intention tu sangat crucial okay. Serious ni, tak tipu.

Sebab bila kita rasa nak give up kan kan, niat kita tu lah yg akan restrict kita from doing so. Niat kita tu lah yg akan buat kita semangat untuk continue our progress of becoming a better person, kan? Ke tak? Tapi aku rasa macam tu, so macam tu ah hahaha.
Process nak berubah ni bukan sekejap sekejap tau tauu, setiap hari pun kita nak, at least one positive change, kan? Sampai mati pun. Haa. Bukan harini kita jahil, esok jadi sebijak bijaknya. Taak tak. It takes a lifetime okay even sampai kita mati pun belum tentu kita dah flawlessly perfect haa. So changing process ni actually a long long long journey tau. Istiqamah tu penting :)

Nak istiqamah, senang. Berubah sikit sikit. Jangan ah drastik terus. Susah nak istiqamah kalau kau harini noob esok nak 100% pro. Usaha sikit sikit, setiap hari, jangan berkurang, biar bertambah. Pastu, ubah hati ubah fikiran dulu, baru ubah fizikal. Haaa inshaAllah dapat istiqamah, tapi ingat, niat tu penting. Hahaha

When Imaan enters the heart, that's when lives change.
We cannot change the past to rewrite a better beginning, but we can work for the future and strive for a better ending. 

Kau pernah tak tunggu a positive change from someone? Kau tahu dia buat salah, tapi sebab dia tua dari kau, kau tak boleh nak tegur lebih lebih. Setakat nasihat, acah acah tegur sikit. Emm. Kau pernah tak? Sebab aku pernah. Em :'(

Okay malas nak bebel panjang, semak je haha. Maaf ye kalau terkasar, tu bahasa aku kot hahaha. Ampun ampun kalau ada terasa ke menyampah ke annoyed ke apa ke. Sorry ah. Ah tapi lantak kau ah asal nak touching bagai pulak ah blah ah. Kahkah JK

Btw, aku baru habis satu sem dekat UTP and I'm moving out from there haha. Nak further study dekat UM pulak, Asasi Sains Hayat. Wish me luck ye em :D Sekian :)))))

Assalamualikum w.b.t..

p/s gambar takdek kaitan tau just to say goodbye to school life and hi to university life. Biar pun aku dah habis satu sem dekat UTP. Kahkah.